Beugelbekkie ?

Soms is op jonge leeftijd al te zien dat je kind een beugel nodig heeft. Soms kan er nog van alles veranderen. Wanneer er gebeugeld moet worden hangt af van de stand van de tanden of van het soort afwijking in de tandstand.

Wanneer niet?

De blijvende voortanden kunnen enorm uit elkaar staan bij doorbraak. Maar pas als de hoektanden doorbreken, zullen de middelste tanden naar elkaar geduwd worden. Dus dan is een beugel echt niet nodig. Soms zit er een lipbandje in de weg. Vaak lost dit zichzelf wel op.

Op jonge leeftijd beugelen

Soms moet er juist wel op jonge leeftijd gebeugeld worden. Bijvoorbeeld om een operatie te voorkomen als de onderkaak niet goed groeit.

Soms is even tussendoor een beugel nodig. Dan is er bijvoorbeeld een tand scheef doorgebroken en klem zit.

Iets anders….

Een andere mogelijkheid is dat we je naar de logopedist verwijzen. Soms doe je dingen met je mond die niet zo handig zijn voor je tandenstand. Een voorbeeld is mondademhaling of een verkeerde positie van je tong. Zou je dat niet corrigeren dan is het effect van een beugel al weer snel weg. Het kan ook voorkomen dat je een beugel bij de tandarts of orthodontist nodig hebt.

Tieners

Als het kind wat ouder is kan er ook maar een tand scheef staan. Maar meestal is het probleem groter. Als er voor een enkele scheve tand ruimte gemaakt moet worden, zal toch de rest ook moeten opschuiven. Als de bovenkaak dan mooi op een rij staat, past die bovenkaak niet meer goed op de onderkaak. En dat moet echt als een puzzeltje in elkaar vallen.

Beet

De mondhygienist, tandarts en orthodontist bekijken welke ‘beet’ je hebt. Je kunt ruimtegebrek hebben of juist teveel. Een open beet (tanden raken elkaar niet als kiezen op elkaar staan) of juist een diepe beet (de ondertanden verdwijnen achter de boventanden). Een onderbeet (ondertanden staan voor de boventanden) of juist een bovenbeet (boventanden steken uit). Misschien heb je een kruisbeet en haken de tanden in elkaar.

Extra aandacht

Je beugel en je mond vragen om extra aandacht. Zeker als je een blokjesbeugel / slotjesbeugel (brackets) krijgt. Je zou niet willen dat na het beugelen je allemaal lelijke gaatjes hebt. Daarom is begeleiding bij het tandenpoetsen geen overbodige luxe.