#Challenge Tandenpoets Foto

Maak jij een foto van hoe jij je kinderen leert te tandenpoetsen? Net als deze foto die we ingezonden kregen? We geven je eerst 10 tips:

Het is belangrijk dat kinderen al vroeg leren tandenpoetsen. Tot ongeveer het 10e jaar is hun motoriek nog niet voldoende om het helemaal zelf te kunnen. De hulp van ouders / verzorgers is dus van harte welkom. Je poetst dan de kinderen na of je poetst juist voordat ze het zelf proberen:

  1. Pak een vast moment op de dag. Vanaf twee jaar moeten de tanden twee keer daags worden gepoetst. Voor poetsen is best wat concentratie wenselijk dus zorg dat ze dan nog niet totaal uitgeput zijn.
  2. Het makkelijkste is als je kinderen nog of al hun pyjama of badjas aan hebben. Morsen is dan lang niet zo erg. We horen namelijk ook weleens dat kinderen in hun blote billen staan en dan moet het poetsen wel erg gauw gebeuren, willen ze het niet koud krijgen.
  3. Zoek een goede plek op in het huis. De een vindt het handig om het op bed te doen, de ander op het aankleedkussen en weer een ander in de badkamer of in de keuken. Zorg er in elk geval voor dat je niet helemaal naar de andere kant van het huis hoeft, want dat kan net de hobbel zijn die niet genomen wordt.
  4. Sommige kinderen moeten echt even zitten als ze tandenpoetsen. Zeker de wat onhandigere kinderen en de kokhalzers. Dus zorg dan voor een stoel of krukje.
  5. Probeer een situatie te creëren zonder al te veel afleiding als ze zelf moeten poetsen. Een app die juist het poetsen begeleid is natuurlijk wel slim. Maar zorg dat ze niet voor de tv staan of tegelijkertijd proberen te gamen.
  6. Een spiegel is voor de meeste kinderen een must. Anders hebben ze geen idee waar ze nu eigenlijk aan het poetsen zijn. Het is moeilijk om een tandenborstel en een spiegel vast te houden. Dus zorg voor een spiegel die zelf blijft staan op ooghoogte of dat ze goed in de badkamerspiegel kunnen kijken. Op de foto die we toegestuurd kregen van een enthousiaste ouder zie je een hele creatieve manier om dit voor elkaar te krijgen…
  7. Leer de 3 B’s aan en liever nog de ‘BBBA!’ Dit staat voor Binnenkant Buitenkant Bovenop Achterin. Zeker kinderen van zes jaar en ouder moeten zorgen dat ze hun achterste kiezen goed poetsen; dit zijn blijvende kiezen. Denk ook aan BO: Boven en Onder.
  8. Leer kinderen op tijd elektrisch te poetsen. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe beter ze aan het gekriebel gewend raken. Je kunt met een sonische borstel beginnen omdat hiervan de methodiek nog niet zo moeilijk is. Poetsen met draaiend en pulserend kopje verwijdert wel beter plak. Met tien jaar zou je hierop kunnen overschakelen.
  9. Om de juiste poetsmethode goed aan te leren, ga je met je kind naar de mondhygiënist. Dit geldt zowel voor de ouders / verzorgers als voor de kinderen zelf. Je kind poetsen is geen eenvoudige klus en daarom helpt de mondhygiënist hierbij. Ook voor het zelf leren poetsen, wordt de mondhygiënist bezocht. Wie weet verdient je kind een echt poetsdiploma!
  10. Bij de drogist zijn er plakverklikkers te krijgen. Je kunt hiermee vooraf of juist na het poetsen bekijken waar de (resterende) plak nog zit. Dit is hele nuttige feedback. De plakverklikkers zijn een soort pilletjes die de plak een kleurtje geven. In de praktijk doen we dit met een nog betere vloeistof (en dat noemen we dan ‘een verfje’ voor de kinderen) om nog beter inzicht te geven.

We wensen jullie heel veel succes! De leukste inzending krijgt iets moois van ons! Je inzending lever je aan via onze Facebookpagina of via info@amsterdent.nl .