Gaming en mooie tanden voor je puber

Fortnite heeft mega goede invloed op onze tieners! Zo kunnen ze ineens allemaal flossen! Beetje jammer dat het alleen een dansje betreft, de Swish. Maar even zonder dollen, onze kinderen brengen steeds meer tijd door achter een scherm. De echte gamers brengen zelfs hele nachten door achter de computer. Van een normaal dagritme is dan geen sprake. Om wakker te blijven moet er gegeten en gedronken worden. Dit is vaak niet het gezondste patroon.

Doorbreken patroon
In de praktijk zien we hier met regelmaat de gevolgen. Het aantal gaatjes bij pubers neemt schrikbarend toe. Uit onderzoek blijkt dat gamers meer eten en minder vaak tandenpoetsten. TV kijken heeft minder invloed. Een voorheen top gebit, kan dan ineens enorm veel gaatjes hebben. Super zonde, natuurlijk. Vooral omdat het vaak ook de voortanden ontsiert. Dat komt niet zo goed uit als je je puber een leuk sociaal leven wenst. Het gamen is vaak een vlucht uit de echte wereld. Het is nu juist vaak de gamende jeugd die niet zo goed aansluiting (meer) kan vinden met andere mensen. Een verminderd uiterlijk en slechte adem kan hen nog verder verwijderen van klasgenoten. Dus er is hier een patroon om te verbreken.

Waarom is gamen zo verslavend?

Elk kind zal op een gegeven moment opzoek gaan naar zijn eigen identiteit. Minder vaak tijd doorbrengen met ouders/verzorgers hoort daarbij. De wereld stapje voor stapje verkennen ook. De een zal juist veel van huis gaan, maar de ander dreigt zichzelf op te sluiten in zijn eigen kamer. Daar wordt de game-wereld verkend. Online kunnen er gamen en snackengezonde en minder gezonde vriendschappen gesloten worden. Een luisterend oor vanuit de chatroom en beloningen zoals nieuwe wapens en het uiterlijk van avatar maken het steeds verleidelijker om van de echte wereld af te drijven. Naast de computer kun je lege verpakkingen van chips, frisdrank en zelfs energydrankjes vinden…

Eten en drinken
Als je gamet dan krijg je een versterkte hongerprikkel. Je krijgt er dus meer honger en eet meer terwijl je niet veel energie verbruikt. Een tiener heeft doorgaans niet de neiging om dan keurig naar beneden te lopen en voor zichzelf een portie fruit te regelen. Of om een stapel boterhammen te smeren. Zij kiezen voor de makkelijke weg. Ze willen namelijk snel weer terug naar hun game en bovendien moet het makkelijk met een hand te eten of te drinken zijn. Oja, en lekker lang wakker blijven is ook prettig. Tijdens het gamen wordt dan steeds een klein hapje of slokje genomen. Funest voor het gebit (en de slanke lijn…). Er is dan een continue zuurstoot waardoor niet alleen gaatjes ontstaan maar ook erosie. Door het slaapgebrek en gebrek aan dagstructuur kan er ook tandvleesontsteking ontstaan.

Tips
Goed, tot zover het rampscenario. Ik denk dat er aardig veel ouders zijn die zich ongerust maken rondom de schermpjes en de bestedingstijd daaraan. We weten vaak niet zo goed wat we ermee aan moeten. Zeker omdat we er zelf niet zo zeer mee opgegroeid zijn. Wij waren al blij met Snake…
Ik denk dat het goed is om grenzen te stellen. Wel in samenspraak met je kind. Heb het er eens over in een goed gesprek en bekijk waarmee je je puber kunt helpen. Maak samen regels en spreek af om wat leuks te gaan doen als de regels opgevolgd worden. Dit denk ik niet alleen, het is ook bevestigd door onderzoekers. Tieners die afspraken hadden over spelduur en het tijdstip van spelen hadden betere uitkomsten. Is je kind lekker aan het gamen, zorg dan op tijd voor een gezond maaltje dat binnen een half uur opgegeten en gedronken wordt. Misschien ken je die reclame waarbij de moeder de wifi afsluit en iedereen gezellig aan tafel komt voor een kop koffie.

Wat kunnen wij voor de ouders betekenen?
Uiteraard is het belangrijk dat je jouw kind de kans geeft om zich sociaal te ontwikkelen. Dat er naast de game box nog andere vrienden zijn. Dus geef ze je ze de kans om die buitenwereld verkennen voordat ze helemaal op eigen benen moeten staan. Wij staan graag achter jouw afspraken met jouw tiener.Dus als je als ouders regels hebt die wij in de stoel kunnen bespreken, dan horen we dat graag.Wij kunnen kinderen motiveren tot gezond gedrag. We bouwen eerst een vertrouwensband op en creëren een veilige omgeving. Wij nemen de puber zelf echt serieus en benaderen hen op een volwassen manier. Er wordt dus niet op de vingers getikt, maar we laten hen zelf oplossingen verzinnen. Door middel van de juiste begeleiding zorgen we dat de afspraken daadwerkelijk worden nagekomen.