#GoedeVraag Kan antibiotica gaatjes veroorzaken?

 

Ouders  vertellen mij dat hun kind gaatjes heeft doordat het antibiotica heeft gehad. Klopt dit wel? Hoe zit nu echt de vork in de steel? Kan voorkomen worden dat zieke kinderen gaatjes krijgen?

Hoe ontstaan gaatjes?

Het recept voor een gaatje kent de volgende ingrediënten :

 

 

* Een mens met tanden (joh…)
* Een snufje bacteriën (je vindt ze in het tandplak-vak)
* Suiker (dat zit vrijwel overal in) , de hoeveelheid maakt niet uit, wel hoe vaak.

Baktijd
Hoe vaker suiker omgezet wordt door de bacteriën in zuur, hoe sneller een gaatje zal ontstaan. Het komt erop neer dat als je vaker dan ongeveer zes keer iets eet of drinkt je flink wat risico loopt op gaatjes.

Hoe krijg je extra snel een gaatje?

Bijvoorbeeld door ziek te worden. Want als we lamlendig op de bank hangen, dan hebben we he-le-maal geen zin in tandenpoetsen. Waar we wel zin in hebben, is extra vitamine, extra hoestdrank en pastilles. Oeps, zat daar ook niet suiker en zuur in? Oei…! Natuurlijk zit je neus ook nog eens dicht of zijn we kortademig, dus ademen we door onze mond. Beetje jammer, want hierdoor blijven die bacteriën nog harder kleven. En ai ai, dan valt die goed bedoelde thee met honing ( = suiker !!!) van tante Marie niet lekker en komt alles vanuit de maag weer terug. Nog meer zuur in je mond dus en zo worden je tanden zwakker.
Maarr…we geven de schuld aan die kuur antibiotica…of toch niet?

Wat is de rol van antibiotica?

Sommige soorten antibiotica kunnen verkleuringen aan tanden en kiezen veroorzaken. Zwangere vrouwen die antibiotica gebruiken krijgen soms kinderen met verkleurde tanden. Kinderen tot 13 jaar kunnen verkleuringen van het melkgebit krijgen bij gebruik van antibiotica. Het gaat om de volgende soorten antibiotica:

• doxycycline
• minocycline
• oxytetracycline
• terramycine
• alle antibiotica uit de groep tetracyclinen

Antibiotica uit bovenstaande groep vormen onder andere met calciumionen een geheel dat zich in tanden en kiezen en ook in botweefsel ophoopt. Kinderen tot een jaar of 13 krijgen daarom tegenwoordig andere andere antibiotica om verkleuring van het gebit te voorkomen. De verkleuringen die ontstaan zijn vaak geel tot grijs en verdwijnen niet meer. Let op: Dit zijn dus geen gaatjes….

Antibiotica kunnen dus geen gaatje veroorzaken. Gewoon niet. Ook niet pas op latere leeftijd. Kinderen die veel ziek zijn (geweest) kunnen wel gaatjes krijgen om de redenen van ‘hoe krijg je extra snel een gaatje’. Ook kan de ziekte zelf een reden zijn waarom er gaatjes zijn ontstaan.

Wat WEL kan, is dat de antibiotica in een zoet drankje is gedaan zodat je kind het ook daadwerkelijk neemt.

Wist je dat sommige antibiotica zelfs goed zijn voor het gebit? Bij hardnekkige tandvleesontstekingen moeten soms metronidazol en amoxicilline voorgeschreven worden. Natuurlijk doen we dit alleen als het echt verstandig is om geen resistentie of superinfectie te veroorzaken.

TIPS Let er dus op dat je je kind niet te veel ‘verwend’ tijdens ziek zijn of onbedoeld producten geeft die gezond lijken, maar het helemaal niet zijn. Zoek goed uit wat je je kind precies geeft en hoe vaak. Een hoestpastille kan bijvoorbeeld heel lang in de mond aanwezig blijven, is kleverig en is vaak suikerrijk en bovendien zuur. Vraag eens bij de drogist of apotheek om een alternatief. Denk er ook aan om het zoete drankje waar de antibiotica is in gedaan slim te combineren met drinken en/of eten zodat er niet extra zoetmomenten ontstaan.

Aan huis

Oja, en ga toch naar die tandarts en mondhygienist. We weten dat het een hele opgave is om juist als je kind zoveel ziek is (geweest) ook nog jezelf en je kind naar de praktijk te slepen. Je kunt ons altijd bellen om te vragen of de tandarts of mondhygiënist

bij je aan huis te komen. Doen we graag! De ziekte zelf of de gevolgen ervan kunnen namelijk wel extra risico vormen voor de mondgezondheid. Andersom geldt ook: De mondgezondheid kan de lichamelijke conditie verslechteren.

Ziekenhuis

Ligt je kind in het ziekenhuis? Vraag dan naar de mogelijkheden daar. Tegenwoordig werken er ook regelmatig mondhygiënisten in het ziekenhuis en/of een mondcoördinator. Weet je van te voren dat er een ziekenhuisopname aan zit te komen? Vertel het je mondhygiënist of tandarts dan voor gepast advies. Zo kunnen we samen voorkomen dat jouw kindje nog lang de consequenties moet dragen van een ziekte die allang achter de rug is.