Groeimelk…is het nodig?

In binnen- en buitenland stellen experts evenwel dat de wetenschappelijke onderbouwing van het overheidsadvies rond groeimelk mager is. Tegenover . Zij noemen ze groeimelk ‘overbodig’ en een ‘schijnoplossing’ om een eventueel onevenwichtige voeding van peuters te compenseren.

Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar zijn er speciale melkdranken: groeimelk. Ze bevat extra vitaminen en mineralen en minder eiwitten dan normale melk, zo zegt de reclame. Volgens de melkindustrie kiest driekwart van de ouders ervoor omdat het in België wordt aangeraden. Op jaarbasis kost ze dat per kind rond 200 euro meer dan wanneer ze voor gewone melk zouden kiezen.

In Nederland en een hoop andere Europese landen, staan overheden en hun adviesorganen erg kritisch tegenover groeimelk. Normale koemelk, vol of halfvol, is voldoende voor peuters. Alleen als een kind moeilijk eet en het weinig weegt, kunnen artsen of diëtisten wél overwegen om doelgericht groeimelk te adviseren. Lang niet álle peuters hebben tekorten, dus waarom zou je dit preventief doen. Bovendien zit in peutermelk niet voldoende stoffen om het tekort te compenseren. Je bent er dus nog niet als je voor peutermelk kiest, al word je dat idee wel gegeven. Zélfs als je kind de maximale hoeveelheid van peutermelk drinkt (300 ml) krijgt hij niet voldoende DHA, ijzer en vitamine D binnen voor een dag. Dus gezond eten blijft belangrijk. Voor vitamine D is het sowieso beter om pilletjes of druppels te geven. Dan weet je zeker dat hij voldoende binnenkrijgt, dat is maar de vraag als hij niet zo trouw zijn melk drinkt.

Er verschijnen wel regelmatig studies die een gunstig effect van groeimelk zouden aantonen. Zou zouden peuters die in de studie groeimelk kregen, minder risico op een ijzertekort lopen dan de kinderen die gewone melk kregen. België greep de gelegenheid aan om op het nut van groeimelk te wijzen. Duitsland daarentegen wijst op ‘ernstige’ tekorten qua methodologie van de studie. Ook zou een producent van groeimelk de studie gesponsord hebben én betrokken was bij de planning en uitvoering van de studie. Totaal niet onafhankelijk dus.

Als je het toch geeft, kan je maar beter voor een goed product kiezen, zonder toegevoegde suikers en aroma’s. Helaas zijn er heel wat dreumes- peuter en groeimelk waaraan suiker toegevoegd is. Niet zo best voor de tanden dus…