Slimme trucjes om je kind groente en fruit te laten eten

Ben je ook zo’n hard werkende moeder? En wil je ook eens rustig eten? Lees dan deze verbazende blog:

hoe laat je kinderen groente eten

smullen!

Precies op het moment dat je op instorten staat, beginnen de kinderen moeilijk te doen over het eten. Je hebt jezelf al helemaal naar de keuken gesleept en iets gezonds weten te toveren. Bijna lach je van trots, begint er eentje naast je met: “Dat lust ik niet…” Je voelt het bloed naar mijn hoofd stromen, je ogen worden spleetjes en je zegt: “Je eet het op!” Twee oogjes en een open mondje staren je aan, vormen plots een pruilmondje, de oogjes knipperen….Ik wil nog iets stamelen om het goed te maken…maar daar komen de waterlanders al…met sirene en al. Manlief kijkt jullie aan, zucht eens diep en je eigen trek is als sneeuw voor de zon verdwenen.

Gewoon lekker niet

Wij moeders zijn ook maar mensen, we hebben ook emotie en zijn moe. We willen onze kinderen gezond opvoeden en we koken dus toch netjes, maar hoe krijg je in hemelsnaam die groente in je kind? Nou, simpel, door ze het niet te geven. Ja, dat lees je goed. Als onze kinderen merken dat we iets belangrijk vinden, dan gaan ze er mee aan de haal. Dan gaan ze er juist expres moeilijk over doen. Dus laat lekker die groente achterwege tijdens de hoofdmaaltijd. Eet smakelijk en praat gezellig over je dag. Relax. Oh en vergeet niet om ze een super lekker toetje te geven.

Toetje voor jou alleen 😉

En wat is dat toetje dan? Groente en fruit! En dat dan het liefst voor de televisie of als ze op de Ipad hangen. In leuke bakjes. Zo krijgen je kinderen een positieve associatie met groente en fruit. Als je in een creatieve bui bent, kan je er ook nog leuke gezichtjes van maken. Je koopt (eetbare) oogjes en plakt of prikt het in het fruit. Lekker snel klaar! Een mondje kan je uit het fruit scheuren scheuren, erop tekenen of eruit snijden. Ook zo gedaan. Een lekkere dip erbij en je zet het achteloos op tafel en….je zegt niks! Niks ‘eet smakelijk’ of ‘pak maar, hoor.’ Je stopt gewoon zelf wat in je mond en ploft op de bank. Wedden dat ze uiteindelijk zelf ook wat pakken? Of zelfs vragen. En dan zeg je lekker ‘nee’ tot ze haast kwijlen en dan zeg je ‘ok…vooruit dan maar…’

Een ander toetje wat je kunt doen, is de appel in de oven. Even met de appelboor het klokhuis eruit halen en dan kaneel en een beetje boter erin. Je kunt er eventueel nog rozijnen bij doen. Na 25 minuten is het klaar. Dit is vooral in de winter super lekker. In de zomer kan je een banaan pureren, beetje aanlengen met water in een vormpje doen en dan in de ijskast..tadaaa…ijs!

De truc van de verboden vruchten…

Nog een trucje: Mijn ouders hadden vroeger een fruitschaal die altijd gevuld was. Ik mocht hier niet zomaar wat uitpakken. Ik moest dat vragen. Als ik spontaan iets pakte, kreeg ik op mijn donder. Net als bij snoep. De schaal stond op een strategische plek: onderaan de trap. Je moest er dus wel een paar keer per dag voorbij komen en inkijken. Zo werd het super verleidelijk. Als ik iets mocht pakken, was ik helemaal blij. En soms moest ik er eerst iets voor doen. “Je mag een banaan als je eerst de afwas doet.” Tot op de dag van vandaag geeft het pakken van een stuk fruit mij een gelukzalig gevoel van een verovering.

Stiekem toch groente

Eerder schreef ik dat je dus geen groente bij de hoofdmaaltijd doet. Eigenlijk heb ik dan een beetje gelogen tegen je…Wat ik heel vaak doe, is groente verstoppen. Zo zijn mijn kinderen dol op spaghetti terwijl ik hierin een complete zak groente in doe. Mijn geheim? Ik gooi het door de blender…ik maak het superfijn en doe een lekkere saus bij de spaghetti. Ik serveer dit ook niet los, maar doe alles al door de spaghetti heen.

Lust niks

Begint je kind al te steigeren bij alleen het woord groente en fruit? Ga er dan samen eens voor zitten. Maak er eens een spelletje van…hoeveel fruitsoorten met een A kent hij of zij? En met een B? En hoeveel groentes? De lijst wordt waarschijnlijk eindeloos. En bekijk dan eens welke hij of zij toch wel lekker vindt. Er moet iets zijn…snoep heeft immers niet voor niks vaak een fruitsmaak! Begin hiermee en complimenteer als dit daadwerkelijk wordt gegeten. Daarna mag je kind uit die gigantische lijst nog iets kiezen wat hij zou willen proberen.

Alles al geprobeerd?

Laat…het…los! Laat je niet gek maken. Ga vooral niet dan maar overal chocopasta erop smeren, want dan willen ze straks overal choco op. Vervang groente en fruit niet door snoep of koek. Doe gewoon steevast iets in dat gruit-trommeltje en als het niet is opgegeten…jammer dan, pech gehad. Je kind blijft echt wel rechtop lopen. Op een dag is dat trommeltje leeg. Jij super trots. Jij overstelpt hem of haar met complimenten. En dan blijkt dat het meisje of jongetje naast hem of haar het heeft opgegeten…! Geeft niks, hij/zij merkt dat je er blij van wordt. Dat is belangrijk. Blijven lachen en ik help je. Spelenderwijs gaat het ons gewoon lukken!