Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?

Deze vraag krijg ik vaak te horen van mijn klanten. En laat ik weer uitwijken naar mijn menselijk vriendelijke loyaliteit en zeggen dat het niet per se het geval hoeft te zijn. En voordat ik een lading boze berichten over me heen krijg van de weledelgeleerde tandartsen voeg ik hier een MAAR aan toe. Niets is zo zwart en wit.

Gaat het goed en zonder schade aan tandvlees en tandglazuur?
Er zijn veel patiënten die heel goed overweg kunnen met een gewone ouderwetse hand tandenborstel. Zolang het goed werkt in uw mond, u niet te hard poetst en overal bij komt en niet van uw gewone tandenborstel af wilt, vind ik dat u die vooral moet blijven gebruiken.

Voor- en nadelen
Groot voordeel van een elektrische tandenborstel is dat hij zo snel roteert en daarmee meer tandplak verwijdert dan een handtandenborstel in dezelfde tijd. Andere voordelen zijn: kleine ronde borstelkop die makkelijker achter in de mond komt, eventueel een druksensor voor de harde poetsers onder ons en u hoeft geen poetsbeweging meer te maken – ideaal bij motorische stoornissen, bewegingsbeperkingen of spierziekte.
Nadeel is dat deze toch regelmatig opgeladen moet worden en best wat ruimte in je koffer inneemt.

Aanrader en een tip!
Ik zie in mijn praktijk ook regelmatig mensen die een switch maken naar een elektrische tandenborstel en er 100% op vooruit gaan. Soms raad ik nadrukkelijk aan om zo’n apparaat aan te schaffen. Het is weer heel erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie, gezondheid en welbevinden. Ik vindt het echt een zeer goede uitvinding en kan het zeker iedereen aanraden, uw poetsen zal er alleen op vooruit gaan. Laat ik meteen ook een kanttekening maken: neem een ronde borstelkop zonder frutsels, gele rubbertjes of flapjes. En laat je goed voorlichten over de poetstechniek om er nog meer profijt uit te halen. Haal na afloop van de poetsbeurt de borstel kopje af en schud de druppels van het apparaat – zo gaat de accu van uw elektrische tandenborstel langer mee.
Kan je niet kiezen welke elektrische tandenborstel het beste bij jou past? Vraag persoonlijk advies aan je mondhygiënist!