Kan ik mijn kind besmetten?

Een logische vraag van ouders met tandvleesontsteking. Zeker na de uitslag van de kweektest. Deze test laat zien welke schadelijke bacteriën er in de mond aanwezig zijn. Deze kweek wordt afgenomen als een tandvleesontsteking niet goed weggaat of weer terugkeert. Het geeft inzicht of de therapie ondersteund moet worden met antibiotica. Zo lossen we jouw tandvleesprobleem op, maar hoe zit het met jouw kind?

Volwassenen
De meeste bacteriën kunnen we aanpakken door het gebit te reinigen. Op de plaatsen waar je zelf niet bij kan, heeft de mondhygienist speciale instrumenten en apparaten. Deze kunnen ook onder het tandvlees, op de wortels, reinigen. Zo wordt de groei van de bacteriën verstoord. Helaas is dit niet altijd voldoende hulp. Soms is chirurgie nodig en soms (ook) antibiotica. De antibiotica kan bij bacteriën waar de mondzorgverlener niet bij kan. Namelijk in het tandvlees zelf. Gelukkig is dit niet altijd nodig, want het gebruik van antibiotica kent grote nadelen.

Een speciale bacterie
Een van de bacteriën die aan het licht kan komen door een kweek te doen, is een bacterie met een ontzettend lange naam. Hier komt hij dan: Aggregatibacter actinomycetemcomitans. De naam is zo ingewikkeld dat we hem afkorten naar A.a. Het maakt een stofje dat schadelijk is voor je afweer. Daardoor kan A.a. voor flinke botafbraak in de kaak zorgen. Het is dus een enorm sterke bacterie en is moeilijk uit te roeien.

Besmettingsgevaar
A.a. is overdraagbaar via speekselcontact. Een besmetting met deze bacterie gebeurt vaak al in de vroege kindertijd. Een moeder of vader kan zijn eigen kind al vrij snel na de geboorte besmetten met de A.a. uit haar of zijn mond. Dit kan door een kusje, door gemeenschappelijk gebruik van bestek en door het aflikken van een speentje.

Kinderen
Kinderen krijgen gelukkig zeer zelden botafbraak. Toch kan het gebeuren dat het ontstaat na besmetting met Aa. Veel mondzorgverleners zijn hier niet zo alert op. Mensen van Afrikaanse of Arabische komaf hebben vaker Aa. Dus kinderen met een dergelijke achtergrond hebben zeker onze aandacht betreffende tandvleesziekte.

Kans zien
Gelukkig krijgt niet iedereen met A.a. echt de botafbraak in de kaak. A.a. moet namelijk een ‘ideale omstandigheid’ hebben om het lichaam aan te vallen. Een gezonde levensstijl helpt om geen kaakbotverlies te krijgen. Anderzijds, kan het ook zijn dat je zelf niet weet dat je A.a. bij je draagt en toch niets vermoedend iemand anders ermee besmetten.

Preventie
Dus ja, je kunt je kind besmetten met jouw mondbacteriën. Toch hoeft dit niet ernstig te zijn. Zeker niet als je kind gezond opgroeit. Mocht je eraan twijfelen hoe het gesteld is met het tandvlees van jouw kind, dan checken we het nog eens extra goed. Bovendien leren we je graag hoe je het gebit van jouw kind goed kunt verzorgen zodat bacteriën weinig kans krijgen. Uiteraard willen we jou, de ouder zelf, ook helpen om jouw tandvlees zo goed mogelijk op orde te krijgen en te houden.