Kinderwens? Laat het me weten!

Ja, je ziet het goed…ik heb een beetje veel gegeten… 😉 Zie je die smile? Ik ben het levende bewijs dat niet elke zwangerschap een tand kost! Toch is er veel wat je moet weten voordat je aan kinderen begint over je tanden en je tandvlees:

Sneller zwanger
Onderzoekers van de University of Western Australia zeggen dat vrouwen met gingivitis (oppervlakkige tandvleesontsteking) of parodontitis (diepe ontsteking) gemiddeld zeven maanden nodig hebben om zwanger te raken. Bij vrouwen met gezond tandvlees is dit gemiddelde vijf maanden. En bij mondhygiënisten gaat het nog sneller, zie je? (geintje natuurlijk)

Oh en aanstaande papa’s…. In eerdere onderzoeken is parodontitis al in verband gebracht met slechte sperma kwaliteit…

“Een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist zou dus net als stoppen met roken en drinken, op gezond gewicht blijven en foliumzuur slikken, deel uit moeten maken van de voorbereiding op een zwangerschap. Dit zal de kans op bevruchting verhogen.”, zegt de onderzoeker Roger Hart.

Eerst naar de tandarts en mondhygienist
Eenmaal zwanger moet je goed blijven poetsen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis. Helpt het om tijdens je zwangerschap die zware tandvleesontsteking op te lossen? Soms wel als je het voor de 28e week laat behandelen. Het is niet heel prettig om met een bolle buik lang in de stoel te liggen. Bovendien zijn recente foto’s en soms ook verdoving en antibiotica nodig. Je kunt beter die ellende voor zijn en daarom inspecteren wij altijd nauwkeurig je tandvlees, zeker als je zwanger wilt worden!

Ben je al zwanger?
Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week hun mond hebben laten behandelen 2 procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen, was dat 10 procent. Hoe eerder behandelen, hoe beter dus. Toch blijkt uit onderzoek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en nog altijd beter is dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling. Zelfs parodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijken nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.

Als je zwanger bent, heb je meer kans op tandvleesontsteking. Dit komt door je hormoonspiegel. Je tandvlees is dan roder en opgezwollen en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een soort overdreven reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door die gierende progesteron. Tussen de tweede en achtste maand krijgen de meeste vrouwen er last van. Soms krijg je ook een soort rare pukkel op je tandvlees. Dit noemen we epulis. We kunnen je adviseren hoe je jouw gebit goed schoon kunt houden zodat je deze narigheid bespaart kan blijven.

Hier alvast een tip:
Moet je veel overgeven? Denk er dan aan om altijd even na te spoelen met wat water. Het zuur uit je maag kan je glazuur als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Ga nou niet nog extra keihard met je tandenborstel boenen, want daar wordt het alleen maar erger van.

Nog meer tips
Met 6 maanden krijgen de meeste baby’s al tanden. Zorg dus dat je op tijd een baby tandenborstel in huis hebt, want het is het beste om bij doorbraak meteen dagelijks te poetsen. Zelf geef ik daarom voorlichting op het consultatiebureau. Niet zo lang meer (tot 14 mei), want ook ik moet het tijdens mijn zwangerschap even wat rustiger aan doen.

Zoals je ziet, draag ik mijn kennis niet alleen maar over aan de jonge ouders. Ook bij peuters en kleuters bied ik graag mijn hulp aan. Dit kan uiteraard ook op de praktijk. In het begin vinden baby’s het tandenpoetsen nog namelijk ‘leuk’ en lekker. Maar na een tijdje gaan ze zich verzetten.

Zelfs voor mondhygienisten is het een uitdaging om hun eigen kinderen op deze leeftijd te tandenpoetsen. Inmiddels heb ik daar heel wat ervaring in mogen opdoen en ondersteun ik je hier graag in. Samen komen we er wel!