Tandenstoker, rager of flossen? Wat kiest u?

Rager bij grote ruimtes tussen tanden en kiezen, maar wees voorzichtig!
Wat werkt eigenlijk beter? Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ragers het meest effectief zijn in het verwijderen van tandplak (wit kleverig laagje vol met bacteriën dat dagelijks op onze tanden en kiezen aanslaat). Maar pas op, een rager moet goed kunnen passen tussen de tanden en kiezen, juiste maat uitkiezen is van essentieel belang om schade aan de tandglazuur en tandvlees te voorkomen. De rager is ideaal voor grotere ruimtes tussen de tanden en kiezen en bij een ernstige tandvleesprobleem.

Tandenstoker kan op elk moment, makkelijk en effectief
Tandenstoker wordt vaker geadviseerd omdat deze vrijwel in elk smalle ruimte tussen de tanden en kiezen past. En naast de rager ook zeer effectief is mits van hout gemaakt. Plastiek en rubber tandenstokers zijn te glad en niet zeer effectief in het weg halen van tandplak. Makkelijk in gebruik, goedkoop en op iedere moment van de dag kan je een stokertje erbij pakken.

Flossen? Soms effectief, vraag om advies.
Flossdraad komt als slechtste uit de test. Dit ligt voornamelijk aan de moeilijke floss techniek. Deze vergt nauwkeurigheid en precisie en wordt door 9 van de 10 mensen niet juist gebruikt. En daardoor krijg je bijvoorbeeld tandvleesontsteking niet onder controle. En toch adviseer ik in zeer specifieke gevallen om te flossen, denk aan zeer nauwe ruimtes tussen tanden en kiezen, tanden die iets gedraaid in de tandboog staan, implantaten, kronen en bruggen.

Dus wat is nu effectief? Dat wat in uw mond een goed schoon resultaat geeft, in uw dagelijkse routine past en goed voelt. Het draait vaak om de juiste gebruikstechniek! En hangt af van uw persoonlijke situatie, algemene en mondgezondheidssituatie. De mondhygiënist is de specialist die u een passende keuze helpt maken en u tips en adviezen geeft omtrent het gebruik van mondhygiëne middelen. Laat u goed voorlichten en blijf lachen!

rager-tandenstoker