Tips voor de beste tandpasta

De keuze is reuze! Als eerste wil ik even zeggen dat tandpasta een hulpmiddel is en geen wondermiddel die je van je problemen af kan helpen. Is er een tandpasta dat het allerbeste is? Nee, al kies je er een van het Hema huismerk- is ook prima!

Fluoride in de tandpasta
Tandpasta heeft een therapeutische waarde in het voorkomen van tandbederf (cariës/gaatjes) als er fluoride in zit. Fluoride is een natuurlijk mineraal (in zoutvorm) dat helpt bij het versterken en herstellen van het tandglazuur. In kleine hoeveelheden en 2 maal daags zorgt fluoride in de tandpasta voor ruim 50% minder gaatjes.
Fluoride in de tandpasta is dus belangrijk.

Gevoelige tanden
Verder kun je nog kiezen voor tandpasta voor gevoelige tanden. Ook hier makt het niet veel uit welk merk je kiest. Soms helpt de ene tandpasta beter dan de andere, maar dat verschilt per persoon – het is dus een kwestie van uitproberen.

Anti-tandsteen tandpasta
Anti-tandsteen tandpasta bevat een stofje dat de tandsteenvorming afremt. Het helpt dus niet bij reeds gevormd tandsteen! Het is alleen zinvol zo’n tandpasta te gebruiken wanneer zelfs bij goede mondhygiëne overmatige tandsteenvorming plaats vindt tussen de halfjaarlijkse bezoeken aan de mondhygiënist. Deze tandpasta kan soms tandhalsgevoeligheid verhogen. Gebruik hem alleen op advies van uw mondhygiënist.

Whitening tandpasta
Helaas worden je tanden er niet echt witter door. Er zit geen bleek- of extra slijpmiddel in. Leuke verkooppraatjes! Pas wel op de whitening tandpasta met bijvoorbeeld peroxide als bestanddeel, deze mag niet te lang worden gebruikt en kan voor gevoelige tanden zorgen.

Fluoride in de tandpasta. Voor of Tegen?
De laatste tijd laait een discussie over fluoridegebruik steeds vaker op. Fluoride zou giftig zijn, slecht voor onze hersenen en algemene gezondheid. De informatie die hier ten grondslag ligt komt uit wetenschappelijke literatuur. Uit onderzoek blijkt dat veelvuldig en overmatig fluoride binnekrijgen tot gezondheidsschade leidt en met name bij kinderen.
Dit is ook de reden dat mensen die er een “natuurlijke levensstijl” op na houden een zeer sterke mening vormen over de schadelijkheid van de fluoride die wij dagelijks met de tandpasta binnenkrijgen.

Massagekte? Of toch niet?
Als wij nou eens heel kritisch naar die wetenschappelijke onderzoeken gaan kijken dan zien wij dat het voornamelijk gaat over de zeer grote hoeveelheden fluoride dat men jarenlang binnenkrijgt met bijvoorbeeld drinkwater wat van nature veel fluoride bevat. Dat leidt op den duur inderdaad tot oververzadiging van het lichaam met fluoride. Wij zien dan ook fluorose (witte en soms ook bruine vlekken op de tanden). Ook toen er fluoride tabletten werden voorgeschreven in Nederland kregen veel mensen fluorose. Sinds jaren is het fluorideren van water in Nederland niet meer van toepassing en worden de fluoride tabletten niet voorgeschreven. Omdat wij erachter zijn gekomen (ook weer door die wetenschappelijke onderzoeken) dat er maar heel weinig fluoride nodig is om van zijn beschermende werking te mogen profiteren. Alles met mate dus!

Veilig Basisadvies
Het basis advies luidt: 2x daags poetsen met fluoride tandpasta. Gebruik daarbij een doperwt aan tandpasta en spuug het goed uit aan het eind.
Gebruik voor uw kind speciale kindertandpasta afgestemd op leeftijd, daar zit aangepaste kleinere hoeveelheid fluoride in. En zorg ervoor dat je kind er niet van gaat eten! Als een kind een tube tandpasta opeet, belandt hij in het ziekenhuis!

Kies je er toch voor om geen fluoride te gebruiken?
Bespreek dit met je mondhygiënist! Je zult namelijk meerdere aanpassing in je leefstijl moeten maken om zonder fluoride een cariës vrije toekomst tegemoet te lachen. Het moet een weloverwogen keuze worden en wij geven u daar graag meer informatie over.