Snel in slaap vallen bij de tandarts

De prik is de belangrijkste reden voor pijn tijdens de behandeling. “Tandartsen zouden meer aandacht moeten besteden aan het pijnvrij behandelen van kinderen.”, zegt een wetenschappelijk blad. “Ongemak moet minder worden door gebruik te maken van pijnvrij injecteren.” Laat dat nu precies zijn wat wij doen! Hoe dan? Lees maar…

Prettig verdoofd
We vinden het belangrijk dat kinderen het zo veel mogelijk naar hun zin bij ons hebben. Dat geldt trouwens niet alleen voor hen, maar ook voor hun ouders. Daarom voorkomen we graag behandelingen waarbij geboord moet worden. Dit doen we door problemen te vlug af te zijn. Daarom zijn we te vinden op het consultatiebureau. Zien we kinderen wat later of zijn er onverhoopt toch te diepe gaatjes ontstaan dan komen we soms toch niet onder die boor uit. We leggen kinderen hierbij precies uit hoe we te werk gaan. Ze mogen ook een ‘stopteken’ geven als ze eventjes een pauze nodig hebben. Dat helpt enorm tegen de zenuwen en de angst. Toch blijft boren geen prettig gevoel.

Zonder pijn
Gelukkig helpt verdoving om geen pijn te voelen. Helaas vinden veel mensen de verdoving krijgen niet fijn. Door met veel aandacht de injectie te geven, verminderd al de pijnsensatie van het prikje. Dat doe je door niet te snel te spuiten en door af te leiden. We krijgen soms de vraag: “Moet je me nou nog verdoven of heb je het al gedaan? Echt, was dat het?” Vaak is dit op plekjes waarvan we weten dat je die minder voelt. Dat is natuurlijk super, maar het kan beter!

Slapend gebit
Nee, we brengen je niet in coma. Dat is niet nodig, want het kan veel simpeler en veiliger. We hebben wel flink in onze portemonnee moeten tasten. We hebben iets aangeschaft wat maar weinig praktijken hebben. Het wordt de QuickSleeper genoemd, vertaald: De SnelSlaper. Je valt niet zelf in slaap, maar je tanden wel. Het is een uniek systeem voor betere anesthesie. Het is pijnloos, werkt meteen en werkt altijd.

Je voelt…niks!
Ons nieuwe systeem lijkt het helemaal niet op een spuit, dus de schrikreactie erop is er ook niet. De QuickSleeper lijkt op een pen. Het kan een grootApparaat voor pijnloos verdoven gebied verdoven zonder dat je meerdere prikken krijgt. Ook hoeft het niet aangebracht te worden waar het normaal het meeste zeer doet, maar op de prettige plaatsen. Een reactie van onze patient: “Normaal heb ik helemaal zo’n dove tong en duurt het eeuwen voordat ik weer fatsoenlijk kan eten. Maar nu heb ik gewoon nog gevoel in mijn lip, tong en wangen. Alleen mijn kies die behandeld moet worden is echt doof. Ik voelde tijdens de behandeling echt totaal niks. Wat een apparaat!”

Onze eigen ervaring
Voor ons is het ook veel prettiger werken dan de ouderwetse manier. We merken dat men ontspannen in de stoel ligt waardoor we ons minder in bochten moeten wringen. Je kunt mensen gewoon helpen zonder je af te vragen of het wel echt goed doof is. In het verleden hadden we nog wel eens dat kinderen thuis hard op hun wangen of lippen gingen bijten, omdat ze dit ook niet voelden. Dat komt nu niet meer voor. Dus wij worden er rustig van en dat voelen onze patienten ook. Als wij rustig zijn, worden zij ook rustig. We zijn er dus super blij mee!