Waarom jonge meiden gele tanden kunnen hebben…

Kinderen zijn zich steeds vroeger bewust van hun uiterlijk. Meisjes van 3 jaar bewonderen zichzelf al in de spiegel. Peuters en kleuters lopen al met nagellak te pronken en met 10 jaar wordt er al echte make-up gekocht. Terwijl het mooiste dat dochters kunnen dragen, hun glimlach is. Maar wat als je dochter geen witte tanden heeft?

Overal te koop
Behalve dat kinderen make-up kopen, ligt er nog meer voor het grijpen. Vroeger was cola echt een luxe product en nu ziek je dat sommige er zelfs mee ontbijten. Vroeger kreeg menig kind op zaterdagavond een klein bakje chips en waren daarmee in de zevende hemel. Sinds het flippo-tijdperk zie je de jeugd overal en nergens met een giga zak over straat lopen vergezeld met een blikje energydrank.

Filter
En dat terwijl de meiden zich (en tegenwoordig ook jongens) in de aller strakste spijkerbroek moeten hijsen. Zij zien op de socials al die slanke meiden (lees: influencers) met blote buikjes en blinkende tanden. Of die tanden echt zo wit zijn, dat vraag ik me af. Een filtertje doet wonderen en misschien is jouw dochter hier ook al mee aan de knutsel geweest.

Selfie
Zij kunnen nog zo’n mooie selfie hebben gemaakt, in het echt willen ze er ook een beetje knap uitzien. Je moet toch wel een beetje op je profielfoto lijken. En in het echt hebben we niet een filter voor over onze tanden. Zo kan het dus dat je dochter op een dag naar je toestapt en vraagt: “Waarom zijn mijn tanden zo geel?” Je hart breekt. Je koopt whitening tandpasta. Het helpt niks. Wat nu?

Erosie
Als je pech hebt, zijn de tanden van nature gewoon echt geel. Maar waar deze jonge dames vaak last van hebben, heeft daar niks mee te maken. Zij hebben last van erosie; opgelost glazuur. Het glazuur kan aangevreten zijn door de zuren in voeding en dranken. Het verloren tandmateriaal komt nooit meer terug. Weg is weg. Je kunt alleen voorkomen dat het erger wordt. Maar…pas op…oordeel niet te snel want er is nog een reden waarom tanderosie bij deze meiden de kop opsteekt.

Andere oorzaak…
Maagzuur kan ook tandglazuur ernstig beschadigen. Tienermeiden kunnen heel kwetsbaar zijn. Ze laten zich te sterk beïnvloeden door het ideaalbeeld. Wat zij in de spiegel zien, zint hen niet en ze zien hun echte zelf er niet in. In werkelijkheid zijn ze prachtig. Zij hebben een vertekend beeld en steken vervolgens hun vinger in de keel. Dus ze kunnen ‘gezellig’ mee eten en blijven slank…zeg maar, akelig dun. Ronduit ongezond. Ze kunnen dit heel goed verborgen houden.

Anorexia
De tanderosie in geval van anorexia komt op een bepaalde plek meer voor dan de rest van de mond. We kunnen dit dus in de stoel zien. Tandheelkundigen hebben de neiging om vooral advies te geven om niet / nauwelijks suiker te eten of te drinken. Wij zijn er ons van bewust dat we dit bij bepaalde jongens en meisjes juist niet moeten adviseren. Zodra we zien dat er sprake van anorexia zou kunnen zijn, worden we heel voorzichtig. De vertrouwensband is nu super belangrijk. Er direct naar vragen zou er voor kunnen zorgen dat de jongere niet meer bij ons in de stoel wil. We zijn hier wel doortastend in en schakelen zo nodig hulp in. Sommige dingen zijn nu eenmaal belangrijker dan een mooi en gezond gebit. Wij behandelen altijd de mens en niet het symptoom.

Vertrouwen
Dus mochten je kinderen klagen over gele tanden, hou het bovenstaande dan in gedachte. Je kinderen zijn prachtig, altijd. Wij willen niks liever dan hen laten lachen. Wij benaderen hen altijd positief alhoewel de ouder soms van ons verlangt dat wij hen streng toespreken. We zullen altijd voorzichtig zijn en proberen aan te voelen wat we wel en niet kunnen zeggen en vragen. De vertrouwensrelatie staat voorop. Mocht je na het bezoek even apart met ons willen spreken, dan staan we daar altijd voor open.