Wat je moet weten over fruitspeen en sabbelzakje

De fruitspeen en het sabbelzakje…het hadden zomaar de woorden van 2019 kunnen worden. Wat is het en wat vindt een tandheelkundige hier nu van?

Op de verpakking
Het zijn fresh food feeders die baby’s van 3-4 maanden aan smaken van groente en fruit zouden laten wennen. Op de verpakking staat dat het niet geschikt is voor kindjes die al kunnen kauwen. Er gaan stukjes gekookte groente en vers fruit in en via gaatjes zuigt dan de baby smaak naar binnen.

Klopt het wel…?
Wat de verkooptekst doet geloven, is dat ook waar? Worden kinderen er rustig van, gezonder en slimmer? Het zou zelfs tegen pijn bij doorbraak van melktandjes helpen. Kan deze speen tot 36 maanden gebruikt worden? Volgens een ervaring van een ouder zelfs veel langer, want de speen houdt de vieze pitjes tegen die haar zoon niet lekker vindt.

Wat ouders zeggen…
Meer ouders zijn enthousiast, want het kost minder tijd doordat de ouder de handen vrij heeft en minder geknoei. Andere ouders vinden het juist wel geknoei, want als de speen uit de mond raakt, loopt het sap eruit. Ook is de speen behoorlijk groot voor zo’n klein mondje. Het sabbelzakje wordt trouwens ook heel graag bij grote kinderen gebruikt tijdens de avondvierdaagse. Lekker lang sabbelen op een citroen met peperpunt….

Meer kans op gaatjes
Als in een kindermondje wat tandplak en suiker aanwezig zijn en er voldoende tijd is om het proces van gaatjes in gang te zetten, ontstaan er ook bij hele kleintjes al tandbederf. We weten al heel lang dat het niet verstandig is om bijvoorbeeld met een flesje naar bed te gaan. De contacttijd tussen suikerrijke voeding en de tanden is dan veel te lang. Te lang om nog een natuurlijk herstel te verwachten. Hetzelfde zou kunnen gebeure

n met zo’n speen of zakje. De tijd dat iets wordt geconsumeerd wordt ermee verlengd.

Zuur
Naast dat fruit suiker bevat (dat het natuurlijk suikers zijn maakt voor de tanden helaas niks uit) is het vaak zuur. Melktanden raken behoorlijk snel opgelost in dit zuur. Zeker als het langdurig in contact is geweest en zeker bij doorbraak van de tanden. Sommige groenten bevatten ook suiker en/of zijn zuur. Een bekende zijn de (snoep)tomaatjes.

Jij bent belangrijk
Natuurlijk ben je druk als vader en moeder. En dat is niet voor niks. Je bent nu eenmaal enorm belangrijk voor je kind. De interactie tussen jou en je baby is juist tijdens de voedingsmomenten onvervangbaar door iets anders. Het is belangrijk dat jij op je baby en peuter let. De fruitspeen en het sabbelzakje geven een schijnveiligheid en bovendien zijn andere hulpmiddelen (een gewone lepel) zoveel belangrijker ter ontwikkeling van de motoriek. Door alert te zijn zorg je voor een veilige hechting tussen jou en je kindje. Wat als je kindje zich verslikt omdat er plots een sloot sap uit de speen komt? Er kan altijd nog iets gebeuren, dus denk goed na bij het gebruik van deze speen en het zakje. Het kan echt voor een dramatisch slecht gebit zorgen.

Wat wel?

 

Geef bijvoorbeeld je kindje van 7 maanden gewoon een broodkorst in de hand. Het leert dan het zelf naar de mond te brengen, te sabbelen, te bijten en te kauwen. Hij leert ook iets over mondgevoel en went aan structuren en niet alleen maar aan zoete smaakjes. Hou ook in je achterhoofd dat een kindje iets heel vaak moet proeven voordat het gewend is. Dus grijp niet zomaar naar iets anders en hou vol.