Fluoride behandeling

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat in diverse zoutvormen op aarde voorkomt. Het heeft een beschermende en herstellende werking op het tandglazuur.

De werking zit hem in het vrijkomen van actieve fluoride ion. Deze actieve fluoride ion heeft het vermogen zich snel in te bouwen in het verzwakt glazuuroppervlak. Bijvoorbeeld bij een beginnende gaatje, waarbij er calcium en fosfaat ionen verloren zijn gegaan uit het glazuur. De structuur van het tandglazuur dat fluoride ionen bevat is beter bestand tegen gaatjes en tanderosie.

De werking van fluoride is voor het pas doorgebroken melkgebit en pas doorgebroken blijvend gebit extra belangrijk omdat het glazuur in die fase nog poreus is en verder moet uitharden. Ook in een later stadium blijft fluoride belangrijk voor het gebit. Het kan een ontkalking van het glazuur (het beginstadium van gaatje) helpen herstellen en kan zo gaatjes voorkomen.

Bij een hoog risico op gaatjes of beginnende gaatjes wordt fluoride behandeling toegepast. Hierbij wordt een fluoride houdende gel of lak op het gebit aangebracht.

Bij een goed uitgevoerde mondhygiëne is het in principe voldoende om 2x per dag met een fluoride houdende tandpasta te poetsen. En daarom wordt de fluoride behandeling gegeven alleen als dat nodig is.

Fluoride basis advies van het Ivoren Kruis:

0 t/m 1 jaar

Na doorbraak van het eerste tandje moet worden begonnen met één keer per dag te poetsen met een ‘peutertandpasta’.

2, 3 en 4 jaar

Twee keer per dag poetsen met een peutertandpasta.

5 jaar en ouder

Twee keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta voor volwassenen.

Om de inname van teveel fluoride te voorkomen en uw kind goed te leren poetsen is het verstandig om de hoeveelheid tandpasta te controleren. Een klein beetje, ongeveer zo groot als een erwt is al voldoende. En naspoelen met water is dan niet meer nodig.

Kinderen moeten ook tot hun tiende geholpen worden met het poetsen.