Kinderen

kid3

Met uw kind komt u bij de mondhygieniste Kristina Takrovskaja.

Als kind heeft zij helaas mogen ervaren hoe dat is om heel veel ellende, pijn en angst voor de tandarts te hebben. Deze ervaring heeft uiteindelijk zelfs haar beroepskeuze bepaald! En daarom pleit zij voor preventie, voorlichting en pijnloze tandheelkunde, juist bij kinderen!

Wij werken met de ‘Gewoon Gaaf’-methode voor kinderen. Dit is een methode waarbij een preventieplan wordt opgesteld voor een individuele zorgbehoefte van een kind. Dat houdt onder andere in dat er gekeken wordt naar de mondhygiëne en poetsthechniek, ouders worden actief betrokken bij de verzorging van het gebit van hun kind en krijgen tips en adviezen om tandenpoetsen leuker en makkelijker te laten verlopen. Dit voorkomt veelal dat uw kind vaker terug moet komen voor mondhygiënecontrole- dat is afhankelijk van de al dan niet aanwezige/behandelde gaatjes in tanden en kiezen, wisselfase van het gebit, beugel en voedingsgewoonten.

Kinderen van 0-5 jaar 3

Bij de hele kleintjes gaat het vooral om gewenning aan de tandartsstoel en zo’n behandelaar die in de mond kijkt. Op speelse wijze wordt de tandartsstoel, spiegeltje en telstokje aan het kind geïntroduceerd. Op zo’n jonge leeftijd kunnen kinderen nog niet het belang van de gebitsverzorging begrijpen. Zij onthouden echter wel de positieve ervaringen. En dat is de basis voor het aanleren hoe belangrijk het is om tanden en kiezen te verzorgen. De ouders worden actief betrokken bij de technische kant van tandenpoetsen en voorlichting over voedingsgewoonten.

Vanaf 3 jaar kunnen tandjes gekleurd worden. Dat is een plaque test om te zien of tanden en kiezen schoon gepoetst zijn. Zo kunnen ouders goed zien welke plekken in de mond extra aandacht nodig hebben en kan het poetsadvies op de persoonlijke situatie worden afgestemd. Zeker bij kinderen is hier later veel voordeel uit te halen!

Kinderen van 5-10 jaar1

Vanaf de leeftijd van 5 jaar wordt de behandeling uitgebreid met een kleurtest om te kijken of het gebit schoon gepoetst is. Hierbij wordt meer informatie aan het kind gegeven over het belang van tandenpoetsen en verstandig snoepen. De ouders worden nog actief betrokken bij het poetsproces. Tussen 5-10 jaar vindt de eerste belangrijke fase van wisselen. Dit is de meest kwetsbare periode, omdat er nieuwe blijvende tanden en kiezen doorbreken. Vooral de kiezen achter het melkgebit zijn moeilijk te poetsen en zijn kwetsbaar voor gaatjes, omdat het glazuur nog niet rijp is en dus niet zo sterk is als bijvoorbeeld bij een volwassene.

Kinderen ontwikkelen pas vanaf hun 10de levensjaar de fijne motoriek om de tanden écht goed te kunnen poetsen. In deze periode zouden de eerste blijvende kiezen kunnen worden voorzien van een seal laagje (op indicatie). Ook fluoride behandeling kan dan gewenst zijn. In overleg met de behandelend tandarts wordt overeengekomen wie wat doet.

Kinderen van 10-18 jaarfoto 1

Vanaf 10 jaar hebben kinderen vaak al voldoende fijne motoriek ontwikkeld om zelfstandig goed te kunnen poetsen. Er wordt flink geoefend met de tandenborstel in de stoel en er wordt veel gebruik gemaakt van de kleurtest. In deze periode hebben kinderen vaak een beugel. Dit is dan de tweede kwetsbare fase in het gebitsleven van een kind. Het is immers zeer lastig om goed te poetsen met een beugel. En vergt ook veel inspanning en motivatie van een kind. Goede mondhygiëne bij een beugel is essentieel, want een mooie recht gebit is pas mooi als het ook gezond is. Zonder witte en of bruine vlekken op de voortanden en zonder gaatjes die na een beugelbehandeling gevuld moeten worden.


Basisadvies voor een gezonde kindermond:

 

  • 2 keer per dag poetsen met een fluoride tandpasta die past bij de leeftijd
  • napoetsen tot het 10de levensjaar
  • niet vaker dan 7 keer per dag iets eten of drinken (water en thee zonder suiker mag wel)
  • snoepen het liefst direct na een maaltijd
  • 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts of mondhygiënist