Sealen

Sealen betekent het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. Dit doen wij met glasionomeer cement. Uit onderzoek blijkt dat kunststof sealants het giftige component bisfenol A (BPA) kunnen afgeven. Dit is erg schadelijk voor de gezondheid. Glasionomeer cement is daarentegen een biologisch materiaal dat het herstel (remineralisatie) van het glazuur bevordert. Glasionomeer sealents zijn veilig voor de gezondheid, makkelijk en pijnvrij aan te brengen en zijn daarom erg vriendelijk in het gebruik voor kinderen.

Waarom sealen?

Door sealen worden de diepe groefjes en putjes in de tanden en kiezen afgedicht. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. Als de mondhygiënist de risico op het ontstaan van gaatjes hoog inschat dan geeft zij het advies om te sealen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies (gedeeltelijk) is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst omdat de tandglazuur nog niet “rijp” is.

Hoe lang duurt de bescherming?

Seal lak kan enige jaren blijven zitten. Met verloop van tijd slijt het weg.

Wordt sealen standaard toegepast bij alle kinderen?

Nee. Tegenwoordig wordt alleen op indicatie geseald. Heeft de mondhygiënist bij de risico analyse een hoge score berekend voor uw kind dan krijgt u hoogstwaarschijnlijk het advies om te sealen. Het wel of niet sealen is dus gekoppeld aan het risico op een gaatje bij uw kind.