Tandsteen verwijderen

Tandsteen kan iedereen krijgen. Zelfs kinderen!

Tandsteen is niets anders dan het hard geworden plaklaag dat dagelijks op de tanden en kiezen wordt gevormd. Doordat plak op moeilijk voor de tandenborstel bereikbare plekken achterblijft, verhardt deze na een tijdje (1 dag tot 1 week). Zodra er een laagje tandsteen is gevormd wordt deze alleen maar dikker en kan deze niet meer worden weggepoetst. En dus moet tandsteen professioneel worden verwijderd.

Werkwijze

Bij ons wordt de tandsteen verwijderd met een ultrasone apparaat en met de handinstrumenten.

Eerst wordt gebruik gemaakt van ultrasone apparaat om de grote hoeveelheden tandsteen los te trillen. Wij gebruiken zoveel mogelijk dunne tips en lauw water om de gevoeligheid van tanden te beperken. Patiënten ervaren deze aanpak als zeer prettig en vrijwel pijnloos. Ook is ultrasone tandsteenverwijdering beter voor de tandweefsels (glazuur en tandbeen op de wortel halzen).

Vervolgens worden de kleine restjes weggehaald met handinstrumenten en worden de tanden en kiezen gepolijst met een rubber borsteltje en polijstpasta.

Tijdig en regelmatig verwijderen van tandsteen is zeer belangrijk. Oude tandsteen groeit door tot onder het tandvlees en kan op den duur tot ernstige tandvlees ontsteking leiden en verlies van tanden en kiezen. Ook fungeert tandsteen als een huisje voor bacteriën die onaangename mondgeur veroorzaken.