Behandeling bij de mondhygiënist

Preventie plan, het voorkomen van gaatjes.

Mondhygienist is DE specialist in preventie!

Onze mondhygienist begeleidt kinderen en ouders  in het gaatjesvrij houden van melk en blijvend gebit en voert preventieve behandelingen uit bij beginnende gaatjes.

Wanneer wij een  preventieplan hebben opgesteld voor uw kind, krijgt u ook een afspraak bij de mondhygienist. Zij kijkt naar de mondhygiëne en de poetsthechniek. In de mond kunnen wij zien of het thuis lukt om alle tanden en kiezen goed schoon te poetsen. Afhankelijk van wat wij zien, geven wij tips: denk aan de poetshouding, tijdstip van tandenpoetsen, soort tandenborstel, slim snoepen en toch geen gaatje krijgen en veel meer.  

De ouders worden actief betrokken bij de verzorging van het gebit van hun kind en krijgen zonodig adviezen om tandenpoetsen leuker en makkelijker te laten verlopen.

Behandelingen bij kinderen

- gebitscontrole

- kleuren van tandplak om te kijken waar poetsen goed gaat en waar het nog beter kan

- tips en poets instructie

- uitleg en advies op maat over bijvoorbeeld het voorkomen van gaatjes, tanderosie, ontstoken tandvlees.

- voedings advies en tips om "slim" te snoepen

- reinigen en plakvrij maken van het gebit   

- bij een beginnende gaatje kan de mondhygienist een fluoride lak aanbrengen om het gaatje te helpen stoppen

- bij diepe groefjes in de kiezen kan zij een seal laagje maken om ze te beschermen tegen gaatjes

- soms assisteert zij de tandarts en kunnen de afspraken gecombineerd worden   

- ook is onze mondhygienist bevoegd tot het behadelen van gaatjes die niet meer gestopt kunnen worden. Vullingen en melkkiezen/tanden verwijderen behoort soms ook tot haar taken wanneer de tandarts bijvoorbeeld geen plek in haar agenda heeft of bij een pijnklacht of trauma. 

Verzekering en vergoeding 

Vanaf 2023 hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen een limiet opgelegd op het aantal uren preventieve mondzorg bij kinderen per jaar. Het komt erop neer dat slechts 60 minuten (2 a 3 preventiebezoeken bij ons) in aanmerking komen voor een vergoeding. Door nauwkeurig alle adviezen van de tandarts en mondhygienist op te volgen heeft u het aantal preventiebezoeken zelf in de hand. Wanneer kinderen meer preventieve zorg nodig hebben dan 60 min per jaar, vragen wij een machtiging aan bij de zorgverzekeraar. Praktijk leert dat deze bijna altijd wordt afgewezen en ouders ontvangen daar een bericht over van de zorgverzekeraar.  

Behandeling van gaatjes of andere restauratieve zorg wordt tot op zekere hoogte nog wel volledig vergoed door de zorgverzekeraar. In zeldzame gevallen moeten wij daar ook een machtiging voor aanvragen en daar brengen wij u altijd van op de hoogte.  

Wij declareren rechtstreeks naar de verzekering en u ontvangt geen rekening. Met uitzondering van de niet nagekomen afspraken, deze worden niet vergoed door de verzekering. 

 

 

Waarnemend tandarts

Per 5 juli 2024 komt waarnemend tandarts Marek van den Born ons team versterken gedurende de zwangerschapsverlof van Lisette Bien.  Marek is aanwezig op de praktijk op donderdag of vrijdag en blijft bij ons tot 31-10-2024.

Vacature logopedist/ OMFT specialis

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in regio Amsterdam (Landsmeer) en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts en mondhygienist dan maken wij graag kenn...