Een gaatje komt nooit alleen

EEN GAATJE KOMT NOOIT ALLEEN

Ken jij iemand met maar een gaatje? Waarschijnlijk wel mensen zonder gaatjes of mensen met meerdere gaatjes. Een gaatje is een hele goede voorspeller voor nog veel meer gaatjes. Dus zodra ik een gaatje bespeur dan is het tijd voor actie.

IN DE KIES SMOREN

Er bestaan allerlei methodes om het risico op gaatjes in kaart te brengen. Zoals het bekijken van de hoeveel tandplak, gebruik van fluoride en het bekijken van de voeding. De beste voorspeller is dat ene gaatje van vorig jaar. Een gaatje komt nooit alleen tenzij je die andere gaatjes in de kiem smoort.

VERSTOPT

Dat gaatjes altijd makkelijk te vinden zijn, is een fabeltje. Een gaatje is maar zelden een letterlijk zwart gat. Het liefst ontdek ik gaatjes als ze nog beginnend zijn. Deze gaatjes zijn vrijwel onzichtbaar en vragen dus om heel nauwkeurige inspectie. Deze gaatjes zijn pas te zien als de tand geheel schoon is en als het droog geblazen is. Gaatjes die tussen de kiezen zitten, zijn op een röntgenfoto zichtbaar te maken.

OOK NIET WAAR

Wat ook een fabeltje is, is dat de controle een keer per half jaar nodig is. Bij sommige kinderen hoef je maar te knipperen en er zijn weer nieuwe gaatjes. Daarom bekijken we bij iedereen apart wanneer we ze weer terug willen zien. Als het risico hoog is dan is dat dus vaker dan dat half jaar.

TRAINING, BEGELEIDING EN STEUN

Bij het terugkomen wordt er niet alleen een inspectie gedaan maar wordt er nog even verder gekeken. Wat is de oorzaak van de gaatjes? Ook dit is bij iedereen weer een beetje anders. Als we de oorzaak weten, kunnen we gericht te werk gaan. Bijvoorbeeld door extra training in tandenpoetsen, begeleiding in de voeding en steun in de organisatie van het gezin. Soms is het ook nodig om nog een expert in te schakelen, bijvoorbeeld een logopedist.

STUK PRETTIGER!

Op deze manier voorkomen we dat binnen no time het hele gebit verrot is. Kinderen komen gratis, maar als gaatjes niet gestopt worden, komt dit op latere leeftijd wel op eigen kosten. Gaatjes zijn te stoppen voordat er een boor aan te pas moet komen. Daardoor kunnen we pijn voorkomen, minder fijne behandelingen voorkomen, nog vaker komen voorkomen en uiteindelijk ook kosten voorkomen.

Slapen met open mond is niet gezond

Slapen met open mond zorgt voor scheve tanden, tandbederf, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere gezondheidsklachten. Mondademhaling is per definitie niet de norm. Niet overdag en ook niet tijdens het slap...

Openingstijden en spoed tijdens de zomervakantie

Tijdens de zomer vakantie hebben wij een aangepaste rooster. Deze geldt tijdens de gehele zomervakantie - van 22 juli t/m 3 september 2023.   Praktijk is geopend  op de volgende dagen: Dinsdagen: 25 ju...