Een paar gaatjes... nou en!

EEN PAAR GAATJES...NOU EN?

Ze springt bij me in de stoel. De vorige keer hebben we een paar gaatjes gevonden. Eentje is zelfs zo diep dat ze kiespijn heeft.

Ik vraag haar moeder die mee is:

“Wat vindt u er nou eigenlijk van?” Ze haalt haar schouders op en zoekt naar het goede antwoord. “Elk kind heeft toch gaatjes?” Als ik vertel dat dit niet helemaal waar is, worden haar ogen eventjes groter. “Wilt u de gaatjes stoppen zodat ze straks niet nog meer gaatjes krijgt?” Ze bevestigt dit. “Ik vind het heel vervelend voor haar dat ze kiespijn heeft. “, zegt ze. “Maar tja…gewoon een gaatje…dat zo erg dan?”

Ik vind het fijn dat ze het vraagt. Ik denk dat veel mensen deze vraag hebben. Het is niet leuk als je kind geboord moet worden, maar dan is het ook opgelost, is vaak de gedachte. Helaas is een vulling eigenlijk maar een tijdelijke oplossing. Er zal snel weer een nieuw gaatje ontstaan als we niet wat verder kijken dan onze neus lang is.

Maar wat kunnen een paar gaatjes nou voor een kwaad? Tja, het is niet gezond, maar zolang ze maar gelukkig zijn…toch? En precies daar zit ‘m de kneep.

Gaatjes kunnen een effect hebben op het #levensgeluk van kinderen. Zeker als er tanden uitmoeten, zelfs als het ‘maar’ melktanden zijn.

Cariës bij kinderen kan leiden tot #pijn en #complicaties zoals een #bloedvergiftiging. Het kan negatieve gevolgen hebben voor de #groei en het #gewicht. Kinderen met gaatjes kunnen kleiner blijven en kunnen zelfs #ondervoed raken.

Ook heeft het effect op de kwaliteit van leven, op het #sociaal functioneren, op het #spraakvermogen en #schoolprestaties.

“Kan je nog wel een beetje slapen?”, vraag ik aan het kleine dametje. “Jawel…maar ik word soms wel even wakker en dan voel ik mijn kies.” Haar moeder reageert: “Dat wist ik helemaal niet! Waarom heb je dat niet verteld?” Ik zie haar dochtertje eventjes slikken. “Mam, daarom eet ik mijn broodtrommel ook niet leeg.”, en ze begint te snikken.

Er valt een kwartje bij haar moeder en ik wrijf het meisje over haar rug. “Ach meisje toch….vandaar dat de juf zei dat je de laatste tijd niet zo goed oplet op school.” Ze keert zich naar mij: “Zeg me, hoe gaan we die gaatjes stoppen?”

Waarnemend tandarts

Per 5 juli 2024 komt waarnemend tandarts Marek van den Born ons team versterken gedurende de zwangerschapsverlof van Lisette Bien.  Marek is aanwezig op de praktijk op donderdag of vrijdag en blijft bij ons tot 31-10-2024.

Vacature logopedist/ OMFT specialis

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in regio Amsterdam (Landsmeer) en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts en mondhygienist dan maken wij graag kenn...