Wat eet je kind? Lees eens het etiket
Weet wat je kind binnenkrijgt. Lees eens het etiket van het product.
SUIKER HERKENNEN
Steeds vaker zien wij in de supermarkt producten die roepen met grote letters “0% suiker toegevoegd”, of “geen suiker toegevoegd”. Dit is misleidend omdat je zou denken dat het dan geen suiker bevat en beter is voor je tanden. Echter, als je het etiket goed leest, kom je erachter dat er alsnog van nature aanwezige suikers in zitten, zoals fruitsuiker.
Ook wordt suiker vaak met een andere benaming aangeduid. Er zijn wel 50 verschillende namen die voor suiker worden gebruikt. Meest voorkomende benamingen zijn:
-die eindigen op “ose”, fructose, maltose, glucose
- met een woord STROOP, SIROOP, NECTAR
- dadel, honing, vijg, mouten/dextrinen – bewerkte suikers
Voedingswaarden
Wil je weten of er suiker, van nature of toegevoegd in een product zit dan kun je dat zien bij een voedingswaardedeclaratie. Daar moet altijd de suikergehalte in een product vermeld staan.
Laat je dus niet misleiden door “Natuurlijke suikers” of “Geen toegevoegd suiker”.
DRANKEN
Binnen de 6 eetmomenten op een dag en bij goede mondhygiëne zou suiker niet veel kwaad kunnen. Echter, als je gaat kijken naar de dranken die tussen de maaltijden worden gegeven aan kinderen dan zul je begrijpen waarom er nog altijd zoveel gaatjes door ons worden behandeld.
Fruitwater, natuurlijke limonade, suikervrije limonade, appelsap ed. Overal zit verborgen of van nature aanwezige fruitsuiker in. Daarom het advies tussendoor gewoon water.
Happy Tooth Logo
Producten met Happy Tooth Logo zijn wel tandvriendelijk. In deze producten worden suikervervangers gebruikt, zoals xylitol, isomalt, maltitol en sorbitol. In grote hoeveelheden zijn deze stoffen niet erg gezond en vooral niet voor kleine kinderen. Gebruik ze dus met mate of niet.
LIGHT
Light betekent dat er minder suiker, vet of energie in een product zit dan in het origineel product. En is dus niet altijd suikervrij.
E-nummers
Tegenwoordig vindt je E-nummers in heel veel producten. Sommige van deze stoffen zijn onschadelijk, maar andere zijn omstreden. Bijvoorbeeld aspartaam. Onschuldig ogende E102 en E129 kunnen bij kinderen hyperactiviteit en verminderde concentratie veroorzaken.