Wat eet je kind? Lees eens het etiket

Weet wat je kind binnenkrijgt. Lees eens het etiket van het product.

SUIKER HERKENNEN

Steeds vaker zien wij in de supermarkt producten die roepen met grote letters “0% suiker toegevoegd”, of “geen suiker toegevoegd”. Dit is misleidend omdat je zou denken dat het dan geen suiker bevat en  beter is voor je tanden. Echter, als je het etiket goed leest, kom je erachter dat er alsnog van nature aanwezige suikers in zitten, zoals fruitsuiker.

Ook wordt suiker vaak met een andere benaming aangeduid. Er zijn wel  50 verschillende namen die voor suiker worden gebruikt. Meest voorkomende benamingen zijn:

-die eindigen op “ose”, fructose, maltose, glucose

- met een woord STROOP, SIROOP, NECTAR

- dadel, honing, vijg, mouten/dextrinen – bewerkte suikers

Voedingswaarden

Wil je weten of er suiker, van nature of toegevoegd in een product zit dan kun je dat zien bij een voedingswaardedeclaratie. Daar moet altijd de suikergehalte  in een product vermeld staan.

Laat je dus niet misleiden door “Natuurlijke suikers” of “Geen toegevoegd suiker”.

DRANKEN

Binnen de 6 eetmomenten op een dag en bij goede mondhygiëne zou suiker niet veel kwaad kunnen. Echter, als je gaat kijken naar de dranken die tussen de maaltijden worden gegeven aan kinderen dan zul je begrijpen waarom er nog altijd zoveel gaatjes door ons worden behandeld.

Fruitwater, natuurlijke limonade, suikervrije limonade, appelsap ed. Overal zit verborgen of van nature aanwezige fruitsuiker in. Daarom het advies tussendoor gewoon water.  

Happy Tooth Logo

Producten met Happy Tooth Logo zijn wel tandvriendelijk. In deze producten worden suikervervangers gebruikt, zoals xylitol, isomalt, maltitol en sorbitol. In grote hoeveelheden zijn deze stoffen niet erg gezond en vooral niet voor kleine kinderen. Gebruik ze dus met mate of niet.

LIGHT

Light betekent dat er minder suiker, vet of energie  in een product zit dan in het origineel product. En is dus niet altijd suikervrij.  

E-nummers

Tegenwoordig vindt je E-nummers in heel veel producten. Sommige van deze stoffen zijn onschadelijk, maar andere zijn omstreden. Bijvoorbeeld aspartaam. Onschuldig ogende E102 en E129 kunnen bij kinderen hyperactiviteit en verminderde concentratie veroorzaken.

Waarnemend tandarts

Per 5 juli 2024 komt waarnemend tandarts Marek van den Born ons team versterken gedurende de zwangerschapsverlof van Lisette Bien.  Marek is aanwezig op de praktijk op donderdag of vrijdag en blijft bij ons tot 31-10-2024.

Vacature logopedist/ OMFT specialis

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in regio Amsterdam (Landsmeer) en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts en mondhygienist dan maken wij graag kenn...