Manager van gaatjes

  Als vader of moeder zal je je vast een manager voelen van je eigen huishouden. Je houdt de boel       een beetje overzichtelijk, deelt taken uit, plant en je bekijkt of alles een beetje soepel verloopt.   Precies dat, doe ik ook bij gaatjes!

 Wat is het?
 Bij het managen van gaatjes probeer ik de gaatjes zo vroeg mogelijk te ontdekken en bekijk per   keer of er verandering is. Ik stippel uit wat er nodig is om het proces te stoppen. Door het maken   van zogenaamde Doe-Het-Zelfies pakken we precies de veroorzaker van jouw of jouw kind aan.

 

 

Stop gaatjes
Dit is een moderne manier van werken dat al op heel veel onderzoeken op meerdere plekken in de wereld is uitgetest. Het blijkt ontzettend goed te werken zonder dat er nu meer behandelingen nodig zijn in de praktijk. Een belangrijk stukje van onze zorg is dat jij en je kind je verantwoordelijk gaan voelen over wel/niet gaatjes krijgen. Over je eigen gezondheid en dat van je kind dus. De oorzaak van gaatjes ligt namelijk in gedrag. Door gezond gedrag uit te voeren, kunnen gaatjes gestopt worden.

Zes stappen
Ons behandelprogramma bestaat uit zes stappen:

• Detectie
• Diagnose
• Prognose
• Therapie op de oorzaak
• En…alleen als het echt echt echt nodig is…een vulling

Geen geprik met het haakje
De detectie gebeurt tijdens het Preventief Mondonderzoek (PMO), een sjiek woord voor ‘controle’. Dan bekijken we met het spiegeltje, licht en met lucht of we gaatjes (in wording) kunnen ontdekken. Vroeger prikte men dan met het haakje in de tanden en kiezen. Dit doen we niet meer, want hierdoor worden gaatjes die nog niet hoeven worden gevuld juist aangetast worden. Door te prikken kan de tand niet meer ‘vanzelf’ herstellen en is er dan dus wel een vulling nodig. Dus dat haakje laten we achterwege.

Cijfer
We bekijken goed of welke kleur het gaatje heeft en of er al tandweefsel weg is of niet. We kunnen zo elk plekje een cijfer geven als diagnose en dit helpt in het stellen in de prognose. De prognose geeft aan hoeveel risico er is dat te tand of kies het wel/niet gaat redden. Niet alle gaatjes zijn met het blote oog te zien en daarom zijn er regelmatig röntgenfoto’s nodig.

Duurzame oplossing
Een restauratieve behandeling (vullen dus) zal op zichzelf nooit succesvol zijn als preventie achterwege blijft. Een belangrijke richtinggevende instantie zet dat het alleen restaureren van gaatjes niet duurzaam is, niet sociaal wenselijk en ook ethisch niet verantwoord is. Bij alleen restaureren belandt je in een vicieuze cirkel. Je blijft dus aan het vullen terwijl we het juist nodig vinden om nieuwe gaatjes te voorkomen.

Risico
Om gaatjes te voorkomen gaan we nu beter om met onze kennis over de risico’s. Dat betekent dus dat we opzoek moeten gaan naar jouw risicofactoren, zoals:

• Plak
• Te weinig fluoride gebruik
• Te vaak suikers

Wat gaat er wel goed?
Uiteraard bekijken we ook wat er juist wel goed gaat. We vinden het namelijk belangrijk om je positief te benaderen. Als we alleen maar zouden zeggen wat er niet goed gaat, dan zou je ons binnen de kortste keren beu zijn.

Wat wil je?
We vinden het belangrijk dat we samen bekijken wat voor jou belangrijk is. We kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

• Welke doelen wil je behalen?
• Wat staat er in je weg?
• Wat is er voor jou haalbaar?
• Hoe gaan we dit plannen?

Monitoren
Elke keer bekijken bij je hoe het met jouw en/of je kind zijn gaatjes gaat. Staan ze stil in hun proces of worden ze dieper? Dit noemen we ‘monitoren’. Er wordt dan dus bekeken in hoeverre de gaatjes actief zijn. Het is belangrijke feedback, want dan weten we of het gedrag zo voldoende is of dat we er nog wat harder aan moeten trekken. Moeten we alle zeilen bij zetten of zijn we zo goed genoeg bezig?

Feest!
We hopen natuurlijk dat we een dik compliment kunnen uitdelen! Als gaatjes stilstaan dan is dat echt een ware prestatie! Je kunt dan echt super trots zijn op jezelf en/of je kind. Voor ons is dit echt een klein feestje: Je bent nu zelf de gaatjes-manager!

Waarnemend tandarts

Per 5 juli 2024 komt waarnemend tandarts Marek van den Born ons team versterken gedurende de zwangerschapsverlof van Lisette Bien.  Marek is aanwezig op de praktijk op donderdag of vrijdag en blijft bij ons tot 31-10-2024.

Logopediste en OMFT specialist per 1 oktober 2024

We zijn verheugd om aan te kondigen dat per 1 oktober 2024 een logopedist en OMFT-specialist ons team komt versterken. Heidi Sneeuw van Wijk heeft jarenlang haar kinderpraktijk in Landsmeer gerund, voordat zij tijdelijk naar Purm...