Slapen met open mond is niet gezond

Slapen met open mond zorgt voor scheve tanden, tandbederf, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere gezondheidsklachten.

Mondademhaling is per definitie niet de norm. Niet overdag en ook niet tijdens het slapen. De mond hebben wij om te eten en te praten en de neus om te ademen.

Tijdens het ademen door de neus wordt de  ingeademde lucht gereinigd van bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Ook wordt er een stofje gevormd - stikstofoxide - dat ervoor zorgt dat de zuurstof uit de ingeademde lucht goed wordt opgenomen door de longen. Zodat ons lichaam en de hersenen van voldoende zuurstof worden voorzien.

Ademen door de neus met gesloten lippen en de tanden en kiezen die in licht contact op elkaar staan zorgt ervoor dat de tong in de juiste positie hoog tegen het verhemelte rust. De spierkrachten van de tong en de lippen/wangen samen zijn dan in balans en stimuleren de juiste groei van de bovenkaak en daarmee de groei van de neusholtes en andere structuren van de luchtwegen.   

 

 Gevolgen van mondademhaling

Ademen door de mond, bijvoorbeeld omdat de luchtwegen of neus chronisch verstopt zijn, of als gewoonte, zorgt ervoor dat het kind of de volwassenen vaker blootgesteld is aan bacteriën en virussen die niet worden tegengehouden door de slijmvliezen in de neus. Het gevolg is dat je sneller en vaker ziek wordt,   

Bij mondademhaling kan de luchtweg deels geblokkerd raken door de tong die achter in de keel valt of vergrotte keel of neusamandelen. Soms stokt de adem of kunnen er zelfs ademstops voorkomen. Dit leidt tot  een chronisch zuurstoftekort. Wat op zijn beurt de hersenen in de stand van ‘overlevingsmodus’ zet waardoor de ontwikkelingsprocessen, zoals groei, geheugen, concentratie e.d., op een laag niveau komen te staan.

Bovendien zorgt ademen door de mond voor uitdroging van de mond. Risico op het krijgen van gaatjes is dan hoger omdat de reinigende werking van het speeksel niet meer optimaal is en slechte bacteriën de overhand krijgen t.o.v. de goede bacteriën.

Bij open mond ligt de tong laag in de onderkaak en dat zorgt voor een scala aan problemen rondom de ontwikkeling van de kaken, tanden en het gezicht. Denk daarbij aan smalle kaken die onvoldoende ruimte bieden voor de tanden en (verstands)kiezen, scheve tanden, een lang uitgerekt gezicht met donkere kringen onder de ogen. Onduidelijke jukbeenderen en of kin, hangende ooghoeken.

De  luchtwegen ontwikkelen zich niet optimaal en laten minder lucht door. Dit leidt op latere leeftijd vaak tot problemen tijdens de slaap, zoals slaapapneu, snurken, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en depressiviteit.

 

Waar kunt u op letten?

  • Slaapt uw kind met de mond open?
  • Snurkt uw kind?
  • Zijn er ademstops (slaapapneu)?
  • Is er sprake van een vaak verstopte neus, vaak verkouden?
  • Wallen onder de ogen?
  • Open mond overdag? Bij rustmomenten?  
  • Is uw kind vaak snel moe, huilerig, snel verdrietig of driftig?
  • Zweet het kind tijdens het slapen
  • Tandenknarsen
  • Problemen met zindelijkheid snachts?

Constateert u een of meer van bovenstaande punten dan is het handig om dit te bespreken met de kinderarts en onze kindertandverzorgende (mondhygiënist). Dit 'open-mond-gedrag' gaat namelijk niet vanzelf over!

Een tijdige behandeling bij een oromyofunctionele therapeut, samen met de kindertandarts, is aanbevolen. 

Heeft u vragen over slapen met open mond neem gerust contact met ons op, wij helpen u en uw kind graag.

Vacature logopedist

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in Landsmeer en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts dan maken wij graag kennis met je! Wij zoeken iemand die...

Slapen met open mond is niet gezond

Slapen met open mond zorgt voor scheve tanden, tandbederf, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere gezondheidsklachten. Mondademhaling is per definitie niet de norm. Niet overdag en ook niet tijdens het slap...