Behandeling van gaatjes

Voor het behandelen van een gaatje zal de tandarts eerst de nodige informatie willen hebben en vervolgens een keuze maken voor een passende behandeling.

De informatie wordt verkregen uit een mondonderzoek en zonodig uit de rontgenfoto’s van het gebit.

Afhankelijk van de leeftijd, omvang van het gaatje en wat uw kind aankan, zal de tandarts een plan opstellen.

Wij kunnen op vier manieren een gaatje behandelen:

- door het te slicen (toegankelijk maken voor de tandenborstel)

- met een RVS kroontje (piraten of princessenkies)

- met een witte vulling

- tand of kies eruit halen

Voor het slicen en RVS kroontje is geen verdoving nodig. Deze twee methodes zijn uitstekend geschikt voor hele kliene kinderen. 

Voor een vulling is vaak wel verdoving en co-operatie van het kind nodig.

Wij kiezen het liefst voor een doeltreffende, makkelijke en het minst belastende behandeling voor uw kind. Behandelplan wordt altijd in overleg met de ouders bijgesteld.

Soms komt het voor dat wij besluiten een gaatje niet dicht te maken, maar juist beter toegankelijk maken voor het poetsen thuis(slicen). Goede dagelijkse mondhygiene en verantwoord voedingspatroon zorgen ervoor dat het gaatje niet verder groeit en stopt.

Verdoving    

In de praktijk maken wij veel gebruik van de Quicksleeper of Soan. Dat is een computergestuurde verdovingsapparaat. Dankzij deze innovatie kunnen wij kinderen pijnloos verdoven. De voordelen van deze verdovingsmethode zijn:

  • pijnloos
  • alleen de kies/tand wordt verdoofd
  • de lip/ wang/ tong raken niet verdoofd en zo voorkomen wij bijttrauma’s na afloop van de behandeling

De enige nadeel is tijd en soms een bittere druppel van de verdovingsvloeistof. Het geven van deze verdoving duurt ongeveer 5-10 minuten. Echter, dit verloopt vaak zonder problemen omdat kinderen worden afgeleid met een filmpje op het plafond scherm.

Doorverwijzen

In een aantal gevallen krijgt u van ons een doorverwijzing naar de dietist, kinderpsycholoog, logopedist/OMFT of orthodontist. Dit doen wij met het doel onze behandeling compleet te laten aansluiten aan de behoeften van uw kind. Bijvoorbeeld in geval van tandarts angst of autisme zodat uw kind (weer) zo comfortabel mogelijk naar de tandarts kan gaan. 

Ook komt het voor dat wij een kind alsnog doorverwijzen naar de speciale kinderkliniek, bijvoorbeeld wanneer het ons niet lukt contact met het kind te krijgen of wanneer een narcose behandeling beter is voor een kind.

 

Vacature logopedist

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in Landsmeer en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts dan maken wij graag kennis met je! Wij zoeken iemand die...

Slapen met open mond is niet gezond

Slapen met open mond zorgt voor scheve tanden, tandbederf, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere gezondheidsklachten. Mondademhaling is per definitie niet de norm. Niet overdag en ook niet tijdens het slap...