Gezonde voeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij preventie van ziektes, zo ook van gaatjes en tandvleesproblemen. 

Caries(gaatjes) is de meest belangrijke oorzaak van kiespijn. En het is de meest voorkomende ziekte in de mond bij zowel volwassenen als kinderen. Caries is een welvaartsziekte, net als obesitas en hart en vaatziekten. Het is niet genetisch overdraagbaar zoals de meeste mensen denken en kan voorkomen worden door het aanpassen van onze voedingsgewoonten/ leefstijl.  

Belangrijkste oorzaak van caries (gaatjes) bij volwassenen en kinderen is suikerrijke voedingsmidelen. Wij adviseren daarom onbewerkt en suikerarme voeding. Met een rustmoment van  2uur tussen de eetmomenten, zodat er maximaal 6 eet/drinkmomenten per dag zijn. En alleen water tussendoor (onbeperkt). 

Wanneer een kind veel gaatjes in zijn melkgebit heeft dan heeft dat meerdere oorzaken. Een van de oorzaken is een disbalans in de voeding. Wordt deze niet aangepast dan is de kans groot dat blijvend gebit ook gaatjes gaat vertonen. 

In de praktijk kunnen wij al veel basisadviezen geven om de voeding binnen uw gezin anders te organiseren. Is het te moeilijk of te ingewikkeld of is er meer tijd nodig om de voedingsgewoonten te bekijken en waar nodig bij te sturen, verwijzen wij graag door.     

Er zijn gelukkig een tal dietiesten die u deskundig en praktisch kunnen helpen op weg naar gezonde voedingsgewoonten voor een gezond gebit en lichaam.

Wij zijn fan van de kinderdietiest en laktatiekundige Stefan Kleintjes. Naast zijn mooie boeken "Eten voor de kleintjes" en "Kookboek eten voor de kleintjes" doet Stefan online consulten over heel Nederland en adviseert hij zowel over borstvoeding als vaste voeding. En het is niet alleen voor de allerkleintjes, ook grotere kinderen worden geconsulteerd door Stefan. 

Neem een kijkje op de website van Stefan Kleintjes: https://www.dietistgroningenbedum.nl/  

Of regel meteen een online consult via de mail: stefankleintjes@dietistgroningenbedum.nl  Stefan reageert erg snel op de mail. 

  

Citaat uit het boek van Stefan Kleintjes:

"Het beste tussendoortje is een glas water, een stuk vers fruit, een broodkorst, een slokje moedermelk of een half kommetje volle koeyoghurt: gezond en met geen of minimaal suiker. Het is echt niet zielig! Een mens heeft geen suiker nodig. Sterker nog, we kunnen het missen als kiespijn."

(Bij)voeden volgens Stefan Kleintjes: #kleintjesmethode

  

Slapen met open mond is niet gezond

Slapen met open mond zorgt voor scheve tanden, tandbederf, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en vele andere gezondheidsklachten. Mondademhaling is per definitie niet de norm. Niet overdag en ook niet tijdens het slap...

Openingstijden en spoed tijdens de zomervakantie

Tijdens de zomer vakantie hebben wij een aangepaste rooster. Deze geldt tijdens de gehele zomervakantie - van 22 juli t/m 3 september 2023.   Praktijk is geopend  op de volgende dagen: Dinsdagen: 25 ju...