Baby met tandjes naar de tandarts / mondhygiënist

Vanaf wanneer moet je kind naar de tandarts / mondhygiënist ? Een goede vraag want dit is in Nederland aan het verschuiven. In Amerika wordt er al geadviseerd om de eerste verjaardag bij de tandarts / mondhygiënist te vieren. In Nederland werd er heel lang gezegd dat kinderen die 2 jaar zijn kunnen meekomen om mee te kijken. Zo rond het vierde jaar zou het dan voor het eerst zijn tandjes kunnen laten zien. Ondertussen heb ik me het consultatiebureau ingezet en dat blijkt hard nodig. Ik pleit voor contact met een tandheelkundige bij doorbraak van het eerste tandje.

 

Instinct

Hebben jullie het? Het moederinstinct? Dat je meteen bij de geboorte weet wat goed voor je kindje is? Nou…ik heb het niet, hoor. Althans, ik vind mijn kindjes reuze zielig als ze moeten huilen en heb ze de neiging om ze dan tegen me aan te drukken. Dat zal vast een instinct zijn, maar ik kom er lang niet altijd verder mee. Ik vind het heel prettig als iemand me kan vertellen wat goed zorgen is. Of gewoon om even een bevestiging te krijgen dat het okay gaat. Het liefste voorkom ik natuurlijk dat mijn kindjes moeten huilen, maar hoe doe je dat?

Handigheidjes

Die emotie herken ik heel erg bij de dames (en heren!) die kersverse ouders zijn geworden. Je voelt je toch onzeker met zo’n super klein hummeltje waar je compleet verantwoordelijk voor bent. Regelmatig vinden ouders het zielig om een tandenborstel in dat kleine bewegelijke mondje te duwen. Dat kan ik me helemaal voorstellen! En hoe doe je dat nou een beetje handig? Bij dat soort dingen help ik heel graag.

Doorbraak

Al is er maar een klein richeltje tandje te zien, juist dan is het belangrijk om met tandpasta al te gaan poetsen. Bij de doorbraak is een tandje nog niet goed beschermd tegen bacteriën en suiker. Die bacteriën zijn wel direct op het tandoppervlak aanwezig. En hoe gezond je je kindje ook laten eten en drinken…suiker krijgt het altijd en dat is ook nodig. Daarom is extra bescherming voor een gezonde start iets wat je baby goed kan gebruiken.

Steuntje in de rug

Iets waar ik echt niet goed tegen kan, is dat 1 op de 5 peuters gaatjes krijgt. Ik vind het zo zielig! De tandjes zijn nog niet door of ze raken al geel of bruin. Ouders voelen zich hopeloos, worden moe van hun huilende kind en vragen zich af waardoor het komt. Hoe ze het kunnen stoppen. De oplossing is vaak heel simpel en niet ingrijpend, je moet het alleen even weten. Om er achter te komen waar het precies mis is gegaan, ga ik graag met je in gesprek.

Wat jij wil

Nog liever ga ik al met je in gesprek voordat er problemen zijn. Dat is dus al voor de peuterleeftijd. Begrijp me goed, ik ga me er niet zomaar met je bemoeien, ik vraag je toestemming. Ik ga je de les niet lezen, ik wil je alleen maar helpen. Ik wil er gewoon voor je zijn, als mondhygiënist en als moeder. Voel je vrij om ons te bellen en om langs te komen als je me nodig hebt. Desnoods kom ik bij je thuis langs om de drempel te verlagen. Ik doe het met alle liefde.

Waarnemend tandarts

Per 5 juli 2024 komt waarnemend tandarts Marek van den Born ons team versterken gedurende de zwangerschapsverlof van Lisette Bien.  Marek is aanwezig op de praktijk op donderdag of vrijdag en blijft bij ons tot 31-10-2024.

Vacature logopedist/ OMFT specialis

Wij zijn op zoek naar een logopedist(e) met affiniteit voor OMFT.  Zoek je nog een werkplek in regio Amsterdam (Landsmeer) en ben je bereid samen te werken met de kindertandarts en mondhygienist dan maken wij graag kenn...